Blog Post

Nieuwe alinea

Stapel op manuscripten

  • door Dé Hogeweg, hoofdredacteur
  • 13 feb., 2019

‘Mijn manuscript ligt ongelezen op de grote hoop!’ Dat is de nachtmerrie van elke schrijver die voor het eerst zijn of haar werk naar een uitgeverij opstuurt.

Je hoort vaak zeggen dat deze ongevraagd ingezonden manuscripten op een grote stapel belanden om zeker het eerste half jaar niet ingekeken te worden. En misschien wel nooit.

Bij U2pi gaat dat heel anders. Binnen vijf weken krijg je een beoordeling in je mailbox. Een goede reden om voor een kleine uitgeverij te kiezen, al is debuteren bij de Bezige Bij, Das Mag of De Arbeiderspers natuurlijk een droomstart van een schrijverscarrière.

Hoe gaat het er aan toe aan  andere kant van de mailbox, hoe zit de manuscriptbeoordelaar er eigenlijk bij?

U2pi interviewde hoofdredacteur Dé Hogeweg.


U2pi: Op de site staat een aantal opstuurtips van uitgeverij U2pi, die lijken me heel helder voor de inzenders. Klopt dat?

DH: Helaas niet, het lijkt er eerder op dat sommige inzenders de tips lezen om het tegenovergestelde te doen.

U2pi: Zoals?

DH: Twee weken gelezen ontving ik 43 mails met elk één - niet goed geschreven - hoofdstuk in de bijlage. Alleen in de eerste mail stond een regeltje van de afzender dat hij een boek instuurde. Dus niet waarover het ging of een titel, niets over hemzelf. Omdat ik juist daarvoor een aantal vrij matige manuscripten had zitten lezen, was ik misschien iets te gefrustreerd toen ik hem per ommegaande terugmailde dat er toch duidelijke tips over het inzenden op onze site staan. Dat het voor een beoordelaar niet te doen is om zelf 43 hoofdstukken te moeten gaan samenvoegen tot een leesbaar document. En of hij als de wiedeweerga een schrijfcoach wilde zoeken. Heel fout van mij!

Prompt reageerde de inzender dan ook beledigd. We moesten blij zijn dat ‘ze’ ‘tenminste iets probeerden’, deze per-hoofdstuk-methode was hem aanbevolen door een andere uitgever.

U2pi: Hoe reageerde je?

DH: Het was de kunst om niet verder te reageren. Voor je het weet heb je een lange zinloze mailwisseling. Of een sliert van reacties onder een Facebook post. Dat willen we niet. We willen prettig samenwerken, maar het moet wel van twee kanten komen.

U2pi: Zijn er ook inzenders die het wél goed doen?

DH: Het liefst heb ik - naast natuurlijk een intrigerend en ook nog steengoed geschreven verhaal - schrijvers die een beetje met ons meedenken. Dus die alle tips ter harte nemen en daarbij iets leuks/origineels/interessants over zichzelf als schrijver meesturen.Noem het een schrijf-cv. Iets waar wij wat mee kunnen om het boek goed in de markt te zetten. Humor helpt ook altijd, maar dan liefst wel een beetje zelfspotterige humor, zoals bijvoorbeeld letterlijk over je auteursfoto op de achterkant van het boek. Iets waardoor ik denk dat er een prettige samenwerking in het verschiet kan liggen. Maar het kan ook iets anders zijn wat ons overhaalt om de schrijver bij U2pi welkom te heten.

U2pi: Dus tip 1 voor inzenders is: volg de tips.

DH: Ja, want wij zijn stapel op manuscripten.

 

Tips:

1. Een foutloos en afgerond manuscript (één Word document, geen losse hoofdstukken). Het manuscript moet minimaal 25 A4 bladzijden bevatten (tekst en afbeeldingen). Lettergrootte 12, regelafstand 1,5. Marges links en rechts 20 mm. Paginanummer onderaan in het midden. De afbeeldingen moeten op de juiste plek in het document staan ( (zwart-wit onbeperkt, kleur maximaal 20).

2. Een samenvatting van de inhoud in maximaal 200 woorden.

3. Een biografie van jezelf in maximaal 150 woorden.

4. Contactgegevens, (adres, telefoon, email).

5. Uitsluitend per email naar redactie@u2pi.nl

door Hoofdredacteur Dé Hogeweg 10 mei, 2019
U2pi Hoofdredacteur Dé Hogeweg geeft schrijftips en vertelt wat een verhaal nodig heeft
door jeroen@u2pi.nl 29 okt., 2018
De misvattingen rondom printing-on-demand, ook wel POD genoemd.
Share by: